Voermans Elektro

Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen installatie?

Een zonnepanelen installatie bestaat uit veel verschillende onderdelen. Elk onderdeel heeft zo zijn eigen functie. Per installatie en dak kan het materiaalgebruik wel verschillen.
We hebben de onderdelen voor je op een rijtje gezet:

Zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit een paneel waar fotovoltaïsche cellen in zijn gemonteerd. Een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel of zonnecel genoemd, is een cel die elektronen los stoot als er licht op valt. De regel is: hoe sterker dit licht, hoe meer elektronen er losko. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt. Dit is de manier waarop stroom opgewekt wordt in het zonnepaneel. Deze stroom is alleen nog niet geschikt voor gebruik. Hiervoor dient een omvormer geplaatst te worden.

Omvormer

Een zonnepaneel wordt aangesloten op een omvormer om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit is dezelfde stroom die jij thuis kan gebruiken. De energie kan dus meteen gebruikt worden door de apparaten in je huis.
Tijdens de omzetting van de stroom is het belangrijk dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Met´het rendement´ wordt de energie bedoeld die je na de omzetting ook echt kunt gebruiken. Het is dus van belang om een omvormer met een hoog rendement in je zonne-energiesysteem te gebruiken.

Optimizers

Zonnepanelen worden gemonteerd in een ‘string’. Dat betekent dat ze serie geschakeld zijn. Als je zonnepanelen op je dak hebt en er valt schaduw op één zonnepaneel dan zal de hele ‘string’, dus alle panelen die geschakeld zijn aan dat ene paneel, minder stroom opbrengen. Ze nemen dus de opbrengst over van het paneel wat het laagste rendement ophaalt.

Door het plaatsen van ee opitimzers per zonnepaneel wordt dit opgelost. Optimizers zorgen er voor dat de panelen ondanks de schaduwvorming allemaal optimaal stroom leveren. Als er optimizers geplaatst zijn dan is er geen verlies van opbrengst veroorzaakt door de schaduw die op je panelen valt.

Dit bekijken wij altijd nauwkeurig per situatie, zodat je altijd het beste rendement behaald.


Montage materiaal

Voor het monteren van de zonnepanelen zijn er verschillende montage materialen nodig. De keuze van het materiaal wordt gemaakt aan de hand van een aantal factoren :

  • Wat is de hellingshoek
  • Is het een schuin of plat dak
  • Wat is de oriëntatie van de zonnepanelen

Op basis van de bovenstaande factoren kiezen wij het beste materiaal dat bij jouw situatie past. Per dak en PV-systeem kan dit erg verschillen.


Bob Voermans

Eigenaar

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?


Kunnen wij je voorzien van nog meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen je graag.


06-24635597

Info@voermansduurzaam.nl

Blog

24 juli 2024
Zonnepanelen zijn een populaire en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken en geld te besparen op je energierekening. Maar hoe werken ze precies en hoeveel kun je ermee besparen? Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche (PV) panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit proces werkt als volgt:  Fotovoltaïsche cellen: Een zonnepaneel bestaat uit meerdere PV-cellen die gemaakt zijn van halfgeleidermaterialen zoals silicium. Wanneer zonlicht op deze cellen valt, worden de fotonen (lichtdeeltjes) geabsorbeerd door het materiaal. Elektronenbeweging: De energie van de fotonen zorgt ervoor dat elektronen in het silicium loskomen en gaan bewegen. Dit creëert een elektrische stroom. Omvormer: De gelijkstroom (DC) die door de PV-cellen wordt opgewekt, wordt naar een omvormer gestuurd. Deze omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hoe bespaar je met zonnepanelen? Het besparen met zonnepanelen begint bij de aanschaf en installatie. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, zijn er verschillende manieren waarop zonnepanelen op lange termijn kunnen bijdragen aan kostenbesparingen: Lagere energierekeningen: Door je eigen elektriciteit op te wekken, hoef je minder stroom van het net af te nemen. Dit resulteert in lagere energiekosten. De besparing is afhankelijk van de grootte van je systeem, de hoeveelheid zonlicht die je ontvangt en je energieverbruik. Terugleververgoeding: Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier, wat je maandelijkse energiekosten verder verlaagt. Subsidies en belastingvoordelen: In veel landen zijn er subsidies, belastingvoordelen en andere financiële stimulansen beschikbaar voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Deze kunnen de terugverdientijd van je investering aanzienlijk verkorten. Waarde verhoging van je woning: Huizen met zonnepanelen hebben vaak een hogere marktwaarde. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een energie-efficiënt huis met lagere energiekosten. Conclusie Zonnepanelen zijn een slimme investering voor wie wil besparen op energiekosten en een bijdrage wil leveren aan een duurzamere toekomst. Door te begrijpen hoe zonnepanelen werken en hoe je ermee kunt besparen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over de aanschaf en het gebruik van deze technologie. Heb je nog vragen over zonnepanelen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland?
19 juli 2024
De salderingsregeling houdt in dat de opgewekte stroom van zonnepanelen die je niet direct zelf verbruikt, teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Maar hoe werkt dit?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
door duda-wsm 6 september 2023
Je bent geïnteresseerd in zonnepanelen, maar hoeveel heb je er nodig? Wij helpen je!
BTW teruggave voor zonnepanelen, hoe werkt dat?
door duda-wsm 10 maart 2022
Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de BTW terugvorderen bij de belastingdienst. Dit kan je al gauw een hoop geld schelen. Hoe werkt dit? Wij leggen het je uit:
10 voordelen van LED verlichting
door duda-wsm 23 januari 2022
LED lampen zijn de verlichting van de toekomst. Steeds meer mensen stappen over naar LED verlichting. Wat zijn de voordelen van deze innovatieve lampen? Wij zetten het voor je op een rijtje:
5 tips om jouw groepenkast veilig te houden
door duda-wsm 19 oktober 2021
De meeste meterkasten in Nederland zijn een stuk onveiliger dan je zou denken. Daarom hier 5 tips om de veiligheid van jouw groepenkast te waarborgen!
Wat is een beltransformator?
door duda-wsm 7 oktober 2021
Wat is een beltrafo en waar wordt deze voor gebruikt?
Installatieautomaat
door duda-wsm 29 september 2021
Wat doet een installatieautomaat en waarvoor wordt deze gebruikt? Wij leggen het je uit:
Voordelen laadpaal thuis
door duda-wsm 1 september 2021
Wat zijn de voordelen van het elektrisch laden van de auto vanuit jouw eigen woning?
Waarom is een geaard stopcontact veiliger?
door duda-wsm 7 juli 2021
Wat is nu het verschil tussen een geaard en een niet-geaard stopcontact? En waarom is een geaard stopcontact veiliger? Wij leggen het je uit:
Meer blogberichten
Share by: